Helena's Miniatures

Helena's Miniatures

zaterdag 24 mei 2014

Workshop Victoriaans Meisje Part 7

De mouwen

Dit keer zijn de mouwen in de jurk genaaid. Ik was vorige week al even verder gegaan en had al een mouw netjes er in zitten afgelopen donderdag.  Ik heb die ochtend eerst Thea gemaild hoe mijn werkwijze hiervoor was want ze had vorige week al geopperd dat ze met de Engelse beschrijving van Hazel er niet uit kwam.Rond half elf ,met een kop koffie erbij, met de tweede mouw verder gegaan.
Dit was wel een geduld werkje want de mouw moest met piep kleine steekjes aan het lijfje genaaid worden met een ladder steek. Voor de afwerking heb ik nog wat kant gebruikt en de mouw is ook weer afgezet met een stukje kant ( een ander deel van het zelfde kantje). Ziezo het jurkje is klaar...........mijn eerste minijurk!


 

.......maar er komt nog meer bij de afwerking van het Victoriaanse Meisje kijken.  Een schort en een hoofddeksels en natuurlijk het pruikje. Over twee weken staat er weer een afspraak.


Groetjes Helma


zaterdag 17 mei 2014

Workshop Victoriaans Meisje Part 6

Het bovenlijfje

Dit keer was het bovenlijfje aan de beurt om gemaakt te worden. Het arme kind loopt al zo lang met met alleen dat kantje van boven dat dit nu hoog tijd werd.
Iets voor tienen meldde Thea zich via email dat ze aan de gang ging en ook ik was net van plan koffie te zetten en lekker bezig te gaan dus dat was mooi afgestemd op elkaar.
Het bovenlijfje was een pittig stukje onderdeel van de workshop. We hebben ook redelijk veel gemaild naar elkaar van hoe en wat. Ik heb wel de workshop beschrijving gevolgd maar het bovenlijfje  wel wat bijgeknipt om het passend te maken en natuurlijk weer netjes alle naadjes met de hand genaaid. Net voor de lunch was ik tevreden over het resultaat en dacht ik : nu niks meer veranderen eraan!Je ziet dat ik nu twee verschillende kantjes heb gebruikt maar ik wil je wel verklappen dat beide van hetzelfde kantje komt.......gewoon goed naar de opbouw van het kantje kijken en er delen van knippen. Zo heb je altijd dezelfde kleur kant in je werk.


Ook het rugpand heb ik mooi afgewerkt hiermee.Oei! Volgens mij ziet de Poes nog een draadje hangen.

Ik heb de armen geprobeerd wat dunner te laten lijken door er zijdelint strak om heen te binden. Op de foto's hier nog te zien maar ik heb later op de dag de hele verdikking van de bovenarmen eraf geknipt bij het zien van het smalle patroontje van de mouwen. Daarna  heb ik een minuscuul klein stukje fiberfil er weer om heen geplakt. De volgende keer zijn de mouwen aan de beurt en ik heb zelfs hiervoor al wat voorwerk gedaan.

Ondertussen moet ik even nadenken hoe ik de knoop van het elastiek op het hoofd kan weg werken. Heeft iemand ideeën hiervoor? Het lijkt me bij het maken van het pruikje  dat dit niet zo kan blijven.

Fijn weekend allemaal


Groetjes Helma


zaterdag 10 mei 2014

Vloerkleed Floral/Ribbon Part 2

 De 10e van de maand

Veertien dagen geleden was het zover dat het eerste borduursteekje werd gezet. Het was even wennen aan de kleuren en met welke tekens deze overeen kwamen op het patroon. Daardoor heb ik regelmatig wat uit moeten halen. Het is nu wel zo dat ik haast twee keer de gele roos heb geborduurd en weer goed weet dat  ik 's avonds niet te veel borduren moet want dan worden de fouten gemaakt. 
Bij het uittellen van het midden van het  patroon kwam ik er achter dat het kleed tot aan de rand van het karton wordt geborduurd. Ik hoop dat ik goed uitkom en mij niet verteld heb . Lijkt me ook lastig borduren zo aan de rand. Maar ja zover zijn we nog lang niet.Het is wel weer heel erg leuk om dit onder je handen te zien groeien!

 De gele roos is met vier kleuren geborduurd , de blaadjes met drie kleuren groen. Ik heb nu zeven van de vijftien kleuren gebruikt. Nog even de foto van de vorige keer om het vloerkleed nog even te laten zien hoe het gaat worden.


Ik wens jullie een fijn weekend, zonnig zal het niet worden buiten maar laat de zon wel schijnen in je hart!

En natuurlijk een gezellige Moederdag! Lieve groetjes  Helma

donderdag 8 mei 2014

Workshop Victoriaans Meisje Part 5

Het begin van de Jurk

Vanmorgen heb ik een begin gemaakt met de rok van het jurkje voor het Victoriaans Meisje. Het was iets later dan de bedoeling was want ik had mij verslapen......ja dat heb je als je op je vrije dag geen wekker zet. Dus Thea even gemaild dat het iets later werd. Met een kop koffie erbij ben ik rond 11 uur aan de slag gegaan.
Ik had al eerder besloten een ander stofje dan wat in het workshoppakketje zat te gaan gebruiken. Het lapje stof eerst even goed gestreken zodat alle kreukels en vouwen eruit waren. Het patroontje uitgeknipt en daarna het rokgedeelte uit het stofje geknipt.  Het is uit ervaring een heel rafelig stofje dus  gelijk alle zijden met Tacky ingesmeerd om rafelen te voorkomen. En ja met die droogtijd had ik even geen rekening gehouden. Dus het duurde wat langer voordat ik verder kon werken aan de rok. Van de week had ik al wat uit geprobeerd met een kantje. Mijn stofje heeft een ivoor/crème achtergrond waardoor ik het witte kant van de workshop niet zo mooi vond passen. Gelukkig heb ik een grote voorraad kantjes dus dat kwam mooi van pas nu. Ik heb het kant aan de achterzijde zo verwerkt dat er een piep klein randje onderuit komt. Aan het eind van de ochtend kon ik toch de achternaad van de rok dicht naaien. Vanmiddag de rok gerimpeld en aangedaan bij het Victoriaanse meisje en netjes afgewerkt in de taille.Wat staat het leuk! Ik ben er helemaal tevreden er mee.  Ik moest bij het foto's nemen ineens denken dat ik vroeger op een stoel moest gaan staan als de door mijn moeder genaaide jurk bijna klaar was om te kijken of de lengte overal netjes gelijk was Was dat niet zo dan werd er met een zoomspuit driftig een beetje kalk op de goed hoogte gespoten. Vandaar dat het meisje nu ook op het krukje staat......ik heb even gekeken of alles recht liep.


 

Het stofje heeft een ivoor/crème achtergrond met roze bladmotief en bruine stipjes er tussen. vandaar dat ik ook gekozen heb voor bruine schoenen en kousen.


Ik zag dat Thea al wat verder is gevorderd met de jurk dus als ik zin heb ga ik tussen door nog even  verder met de jurk van de week.


Tot de volgende keer!

Helma

donderdag 1 mei 2014

Workshop Victoriaans Meisje Part 4

De Onderrok

Vanmiddag ben ik weer verder gegaan met het aankleden van het Victoriaans meisje. Samen met Thea ( niet mijn zusje) had ik afgesproken dat we vanmiddag aan de onderrok zouden werken. Wel leuk hoor zo'n workshop op afstand want Thea woont aan de andere kant van ons landje.  Per email melden we elkaar dingen en als er vragen zijn dan kunnen we die samen oplossen per email.
Uit eindelijk heb ik niet zo lang aan de onderrok gewerkt want ik heb eerst wat rommel opgeruimd van een miniatuur ideetje wat niet wilde lukken vanmorgen. Dit idee gaat nog op herhaling dus dat horen jullie later een keer. En rond 16.00 uur werd er gebeld dat ik mijn auto kon ophalen .......ja die had een klein ongelukje gehad..maar nu is tie weer helemaal nieuw aan de achterkant. Ja zo was de middag zo om....... maar desondanks de onderrok is klaar!


 


 Deze keer mogen jullie even onder de rok kijken naar al het kant ........
of the Victorian underwear!


Volgende week donderdagochtend  ga ik weer  samen met Thea verder.


Ik wens jullie alvast een fijn weekend!Groetjes Helma