Helena's Miniatures

Helena's Miniatures

vrijdag 16 januari 2015

Workshop: Serviesgoed maken van Fimoklei


Gisteren heb ik  een workshop servies maken van Fimo klei gevolgd die door Thea van Minidoor werd gegeven. Na het volgen van een workshop bij Anja Knoop vond Anja het goed dat Thea deze workshop gaf aan een aantal vriendinnen van haar. Nou ben ik geen vriendin maar een zus en die mag natuurlijk zeker mee doen. Dus daarom zaten wij gisteren rond een tien uur bij Kitty aan de koffie om met elkaar de workshop te volgen. We , zijn Kitty, Roelie, Krin, Stineke en ik en natuurlijk Thea die de workshop gaf. De meeste kenden elkaar  van de On Line Mini Club en het was daarom gelijk gezellig.
Thea had vooraf al gemaild dat we in onze knopendoos op zoek moesten naar mooie metalen knopen want die hadden we nodig tijdens de workshop om als mallen te gebruiken. Ook glazen kralen waren welkom.
Na de koffie werd de Fimo zacht gekneed en met behulp van de pastamachine werd het in mooie dunne plakjes gedraaid. Daarna legde Thea uit hoe je bordjes kon maken en tegelijkertijd probeerde we dat uit. De uitleg van een kopje en theepot  met speciale aandacht om een oortje aan beide te maken volgde. Ondertussen hadden we de smaak te pakken en wilde we zelf graag wat uitproberen met onze verzamelde knopen en andere malletjes. Eerst werd er toch nog wat meer technieken mondeling uitgelegd zoal schalen, deksels met een knopje en versieringen van Fimo op serviesgoed. Thea had vooraf al bedacht dat wij mans genoeg waren ,als we de uitleg kende, dat we thuis zelf een heleboel uit konden proberen om een servies samen te stellen van Fimo. De eerste Fimo ging rond half twaalf de oven in en daarna mochten we vrij kleien  aan het serviesgoed. Leuk om van alles uit te proberen. 
Rond de middag waren er heerlijke broodjes en tussen het eten werd er  met een scheef oog natuurlijk naar de Fimo maaksels gekeken die uit de oven kwamen. Sommige waren met  excuses van Thea wat lichtbruin geworden maar gelukkig kan je Fimo schilderen zodat dt straks niet meer te zien is. Ook de miniaturenverzameling van Kitty had belangstelling.
Aan het begin van de middag ging de tweede ronde de oven in en werd het tijd om ons werkblad schoon te maken om de techniek van het schilderen van serviesgoed uit te proberen. Thea had voor ieder van ons een omkeerpennetje en we konden kiezen uit vele kleuren verf.
Ik had van te voren al bedacht dat ik een bordje wilde schilderen in de kleuren van Delfts Blauw  en had ook voorbeelden van borden uitgeprint als voorbeeld. Ik heb natuurlijk al een verzameling Delfts blauwe borden gemaakt door Anja Knoop zelf voor mijn Hindelooperkamer en daaraan tippen is natuurlijk niet mogelijk. Ik had ook al bedacht dat ik wel honderd bordjes moest maken want het zou wel tig keer niet goed gaan voor iemand die niet kan tekenen uit de losse hand. Die ochtend had ik twee bordjes gemaakt dus ik ben rustig begonnen met het idee dat de honderdste keer thuis ooit goed zou zijn. Na een kwartier ben ik verhuisd naar de keuken van Kitty waar wat meer licht was en staande aan het aanrecht begon het schilderwerk toch een vorm aan te nemen.Rond een uur of drie was mijn bordje geschilderd. Voor mijn gevoel nog wat grof maar de andere waren helemaal enthousiast over mijn resultaat en ja als je het bekijkt kan het zo in een miniatuur kamer. Wat een lekker gevoel dat het zo lekker ging in 1 keer!

En dit is het resultaat van de workshopdag:

Het serviesgoed van Fimo kleiMijn eerste zelfgemaakte Delftsblauwen bordje. Het heeft een doorsnede van 24mm.

Aan het eind van de workshop werd  door Thea aangegeven dat op de achterkant een eigen handtekening/merkje hoort. Dus iedereen heeft  nu een eerste exemplaar van zijn eigen merk serviesgoed. Het was een hele leuke workshop om te doen en nu thuis verder met het schilderwerk en met een eigen servies maken. Het is iedereen goed bevallen die er waren en gisteravond via mail werd er al geopperd om dit vaker te doen.......leuk om samen in een gezellige , ontspannen sfeer bezig te zijn om een nieuwe techniek aan te leren voor onze hobby. 


Groetjes Helma5 opmerkingen:

 1. Helma, wat een leuk verhaal heb je er van gemaakt zeg.
  En het bordje is er echt 1 om trots op te zijn.
  Je 1e eigengemaakte serviesgoed, helemaal leuk geworden!
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow, wat gaaf allemaal: samen een workshop doen en dan gelijk je 1e bordje gelijk dat een schoonheid wordt! Geweldig mooi geworden, Helma, je hebt hier echt aanleg voor :D!! Doorgaan en je eerste complete servies in Delftsblauw komt eraan ;)!
  Fijn weekend gewenst. Groetjes, Ilona

  BeantwoordenVerwijderen
 3. El taller ha sido muy productivo, bonito trabajo.
  Un abrazo
  Maite

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi gedaan, Helma, daar mag je trots op zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. cuanto me alegro de que el taller fuese tan productivo y con tan buenos resultados

  besitos

  Mari

  BeantwoordenVerwijderen