Helena's Miniatures

Helena's Miniatures

maandag 16 september 2013

Mittelmosel Museum in Traben-Trabarch Part 2


Hier volgt nog een tweede deel over het Mittelmosel Museum in Traben-Trabarch. In de achterkamers van de eerste en tweede verdieping  van het mooie patriciërshuis waren in glazen kasten voorwerpen en kleding van de 18e en 19 e eeuw  uit deze streek te zien.
Hieronder zie je foto's daarvan , al zijn sommige foto's niet van de beste kwaliteit i.v.m. het weerkaatsen van het licht in het glas van de kasten waar de voorwerpen  en kleding in lagen.

We beginnen met een kistje waarvan het binnendeksel versierd  is met Berlin borduurwerk. Prachtig om te zienIn dezelfde kast lagen deze doosjes  met prachtige tekeningen en opschriften uit die tijd. Deze doosjes waren  gevuld met brieven waarvan iedere brief was afgewerkt met een haarlok in de rechter bovenhoek . De haarlokken waren prachtig in kransjes verwerkt...zo fijntjes, echte kunstwerkjes...ik had dit nog nooit in het echt gezien. Boven op deze kast lag een kleine loep die je kon pakken om de brieven en het haarlokje te bekijken.Verder deze prachtige doopjurk met bijpassend mutsje afgewerkt met prachtige lagen kant en verschillende doopkaartenEen slabbetje met kan en versierd en borduurwerk met gouddraad. Verder een handschoen en mutsje van kant....en dat behangetje wil je echt voor in een poppenhuisslaapkamer of niet?Mutsjes geborduurd met goudwerkDit haardscherm  met borduurwerk was een juweeltje... Het borduurwerk deed wat chinees aan en het houtwerk lijkt echt op de stijl van Biedermeier.De derde verdieping ( de eerste verdieping onder het dak) was ingericht met wapentuig  en informatie en tekeningen van de vesting Mont Royal. Een voorbeeld van een leger/wapenkist was deze:Verder was er de klederdracht te zien van de streek van de arbeiders in de wijngaarden.
De hoofddoek is ook prachtig geborduurd en zie linksonder de oude wijnstolpen....... van hout.
Helemaal in een hoek hing dit prachtige wandtapijt. Ik denk dat het ongeveer 100cm breed was:
Op de zolder was te zien hoe de wijnlandarbeiders vroeger woonde:

En nog een stukje arbeid....Weven en een schoenmakerij uit die tijd uit deze streek
Ik vond dit een prachtig museum om doorheen te lopen ...al dromend leek het net of je in poppenhuis rondliep......inspiratie te over!

Ik hoop dat jullie ook genoten hebben van deze digitale rondleiding.Groetjes Helma
 

4 opmerkingen:

 1. O,dat kistje op de eerste foto, geweldig. Maar eigenlijk zijn alle foto' mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel mooi Helma deze digitale rondleiding :-)

  Bedankt voor het delen.
  Groetjes Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jazeker, ik heb genoten van de rondleiding, dankjewel Helma, de foto's zijn prachtig. Het zal inderdaad net het gevoel gegeven hebben of je een wandeling aan het maken was door een poppenhuis uit die tijd. Er staan erg mooie dingen, die de moeite waard zijn om te bekijken.
  Groetjes, Ilona

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helma, wat leuk om de verschillende verslagen te lezen, waar de ene meer ging over de inrichting van de kamers, nu meer een verhaal op de gedetailleerde voorwerpen. Erg leuk, en ik kan me voorstellen dat je hier uren zoet bent geweest...

  BeantwoordenVerwijderen