Helena's Miniatures

Helena's Miniatures

zondag 8 september 2013

Weer terug naar waar de Poppenhuishobby begon.


Het was eind Augustus 1995 toen ik tijdens een vakantie  aan de Moezel ( Duitsland) de  interesse in de Poppenhuis en Miniaturen bij mijzelf ontdekte. Bij een vakantie aan de Moezel  hoort natuurlijk een boottochtje over de Moezel ...een dagtocht naar Bernkastel-Kues werd het. Tijdens de wandeling door dit historische stadje met veel vakwerkhuizen ontdekte ik een prachtige etalage met allemaal Swarovski kristal. De serie "Chrystal Memories" van Swarovski was in de etalage neergezet op poppenhuismeubels. Mijn aandacht ging in eerste instantie uit naar het kristal  en kocht heel toepasselijk voor dit gebied een wijnkan met twee wijnglazen als vakantieherinnering.


 


Later die dag, terug op ons vakantieadres, had ik enorme spijt dat ik de meubeltjes niet had meegenomen.....dus de laatste dag van de vakantie toch nog terug om alsnog de poppenhuismeubeltjes op te halen. Maar ik was op dat moment te laat....de poppenhuismeubels waren allemaal verkocht. Na deze teleurstelling was ik toch erg blij met mijn wijnsetje van kristal en de poppenhuismeubels raakte op de achtergrond in mijn gedachten.
Tot een jaar later toen we met vakantie in Zuid-Limburg waren en daar mag een dagje Aachen natuurlijk niet ontbreken....en oooooh wat zag ik daar in een etalage......Poppenhuismeubels en wel een heel set voor een woonkamer. En daar stond ik toen voor de etalage me te verlekkeren maar het was al gauw dat ik zag dat de meubels het niet haalde bij de meubels die ik gezien had in Bernkastel-Kues qua afwerking. Nee deze meubels wilde ik niet, dat was na enige ogenblikken wel duidelijk....en weer zakte in mijn gedachte de poppenhuismeubels weg tot.........ja  je raad het al .....de volgende vakantie. Zomer 1997, een vakantie in Denemarken. Ik maakte een praatje op de camping met mijn buurvrouw die aan het borduren was. Zelf borduurde ik ook regelmatig dus gevraagd wat ze aan het borduren was. Ze vertelde me dat het een vloerkleed werd voor het poppenhuis waar ze mee aan het bouwen was.....er ging bij mij op dat moment wel bellen rinkelen van een stukje herkenning maar verder niet doorgevraagd omdat het voor mij een onbekende hobby was. Weer thuis van vakantie werd er als afsluiting  van de vakantie besloten om naar de treinenwinkel Wentink in Arnhem te gaan. Treinen waren op dat moment de hobby van de mannen in het gezin en deze middag vielen voor mij alle stukjes eindelijk op zijn plaats van de afgelopen jaren.......ik zag daar voor het eerst rekken met poppenhuisminiaturen. De mannen werden erbij geroepen en ik zei op dat moment: "Dit wordt mijn hobby"!
Of de stukjes nu nog niet goed op zijn plaats lagen zag ik diezelfde middag in V&D in Arnhem een klein poppenhuistijdschrift liggen.Het tijdschrift is nu 16 jaar oud maar ik bewaar dit als een schat want hier las ik voor het het eerst dat je heel veel  meubels en miniaturen zelf kon maken en wat de poppenhuishobby werkelijk inhield.
 Het boekje ging over de meubels van Mini Mundus en daar stond een verwijzing in naar een winkel in Vlaardingen van Henny Staring- Egberts. Zij heeft mij gewezen op het blad "Poppenhuis en Miniaturen"  en zo is deze hobby begonnen voor mij....

Waarom nu dit verhaal....... een stukje herinnering en herkenning want:

Eind augustus was ik voor het eerst weer terug aan de Moezel sinds 1995....... een prachtig gebied met mooie uitzichten.
Dit was mijn uitzicht vanaf mijn vakantie plek, hoog boven de Moezel, op verschillende momenten van de dag.


s'Morgens vroeg


Op een bewolkte dag

Het uitzicht op het dorpje Wolf bij schemerlicht

en

Het uitzicht bij ondergaande zon op het dorpje Krov .


Nu terug  aan de Moezel was een bezoek aan Bernkastel -Kues natuurlijk een must want dit was voor mij het stadje met een bijzonder verhaal : Het begin van mijn poppenhuishobby. Per boot op naar Bernkastel-Kues en weer wandelde ik door dit leuke historische stadje maar nu met een schat aan informatie wat de poppenhuishobby inhoud.


Ik heb nog gezocht naar de winkel van toen maar die kon ik  niet meer vinden...wel een winkelpui die me heel bekend voorkwam maar op dit moment ingericht als een andere winkel. Er was trouwens niets van Swarovski kristal in dit stadje meer te vinden. Wel vond ik wijnglazen in miniatuur van Reuter porcelain. Toepasselijker kan toch niet of wel....... in een wijngebied wijnglazen die ook nog eens het begin van mijn Poppenhuishobby symboliseren. Het was in ieder geval een fijne vakantie met mooie herinneringen en prachtige wandelingen.
     

Groetjes Helma


8 opmerkingen:

 1. Moselle looks very beautiful and it is great you still have the first magazine that inspired your interest in miniatures. Thank you for relaying the story of your passage into miniatures.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Helma, wát een verhaal, zeg, maar geweldig leuk! Ik moest tijdens het lezen gelijk denken aan mijn eigen start in deze mini wereld, erg leuk dat je hiermee mensen daaraan herinnert :D!!
  Dus je hebt een geweldige vakantie gehad boordevol herinneringen én mooie glazen op de kop getikt, dat maakt toch wel wat goed van jaren geleden, hè?
  Dankjewel voor het delen van de foto's en je verhaal!
  Groetjes, Ilona

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Che bella storia!
  Stupenda la brocca con i bicchieri. I bicchieri della Reutter sono unici.
  Ciao, Faby

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk verhaal Helma over het begin van je hobby. Jammer dat je deze vakantie de herinneringen van toen niet in het echt terug hebt kunnen vinden. Maar vergeet niet dat de herinneringen veel belangrijker zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk verhaal, Helma. Dat alle puzzelstukjes na een jarenlange interesse dan zo op zijn plaats vakken.
  Jammer dat je dat winkeltje niet meer terug hebt kunnen vinden.
  Maar je hebt er in ieder geval mooie wijnglazen aan over gehouden!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk dat je dit verhaal hier hebt opgeschreven Helma. Ik heb het met plezier gelezen.
  De wijnglazen die je gekocht hebt zijn erg mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Helma ik denk dat ik via kladblog al had gereageerd maar je Reutter is heel mooi.
  Ik kon deze nog niet.

  Groetjes Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geen idee, of ik nu de bovenste ben ( zal haast wel) maar wat een mooi verhaal, bedankt voor het delen en wat een hele mooie wijnglazen heb je.

  BeantwoordenVerwijderen