Helena's Miniatures

Helena's Miniatures

donderdag 23 oktober 2014

Griekenland: Dodekanesos Eilanden Part 1

Kos

In September ben ik 15 dagen op pad geweest met een groep op verschillende eilanden van de  Dodekanesos. Er ging echt een wereld voor me open want in Griekenland en omgeving was ik nog nooit geweest.
Als eerste was Kos aan de beurt.

We bezochten   het Asklepieion. Het is een van de belangrijkste opgravingen uit de Griekse oudheid.


 


 Het heiligdom, dat als tempel, school en medisch centrum fungeerde verrees na de dood van Hyppocrates. Hyppocrates was de eerste holistische geneesheer en grondlegger van de moderne geneeskunst. Hij werd geboren op Kos rond 460 v C.en stierf rond 375 v C.  Hij was de eerste arts die ziekten classificeerde en ontwikkelde nieuwe methoden om diagnoses te stellen. Hyppocrates ging er vanuit dat lichaam , geest en ziel een was. Hij doceerde op de plek waar nu het Asklepieion ligt en schreef de Eed van Hyppocrates over de eerbiediging van het menselijk leven. Een eed die nog altijd door artsen over de hele wereld wordt afgelegd.
In de 4e eeuw v. C. werd het Asklepieion ingericht als herstel en rustplaats. De artsen waren priesters en pasten Hyppocrates diagnostiek en behandelwijzen toe. het symbool van de cultus was de slang, nog altijd het embleem van de geneeskunde
 

De zuilen hebben de zogenaamde Korinthische bouwstijl,

Deze bouwstijl is afkomstig uit Korinthië in 300 v.C en werd gebruikt tot 150 v.C , ze kende echter een zeer grote verspreiding in het Romeinse tijdperk en  kwam voornamelijk voor in Klein-Azië. opvallend is aan deze stijl de klokvorm ( wijd naar boven) en de gedetailleerdheid van de versieringen. 

Verder wandelde we door een typisch Grieks dorpje  Zipar ( wel heel toeristisch) , smalle straatjes en veel winkeltjes , naar een kerkje boven op een berg. Dit was het eerste Grieks orthodoxekerkje wat ik van binnen zag.
 


 En natuurlijk heb je een prachtig uitzicht als je op een berg staat.


Verder bekeken we op Kos een traditioneel ingericht Grieks huis. Dat is natuurlijk een hoogtepunt voor een poppenhuis liefhebber. Ik vond het interessant om te zien dat er toch ook verschillende dingen herkenbaar waren en ook in oud-Nederlandse inrichtingen terug te vinden zijn.

de buitenkant


Woonkamer waar ook de gasten verbleven en sliepen. Op de verhoging werd gedronken en gegeten. In de nacht werd er geslapen door de gasten.

De pop heeft traditionele kleding aan
 
Dit vond ik heel herkenbaar

Er was een aparte kamer voor de vrouwen


Een wieg boven het bed met een trekkoord om het heen en weer te wiegen.


IkonenkastHet vertrek waar de maaltijden werden bereid.Buiten de oven waar het water werd gekookt
Kos-stad


Het oude Kos werd in 1933 verwoest door een aardbeving waarbij vele ruïnes uit  de oudheid aan het licht kwamen. Deze zijn door de Italianen gerestaureerd. In de haven varen de boten af en aan en natuurlijk  zijn in de morgen de Griekse vissersbootjes te zien. De vangst wordt op de kade verkocht verkocht en de vissers zijn druk met hun netten op orde te krijgen.
Er zijn verder veel palmbomen, naaldbomen en tuinen vol met bloeiende planten.

Op een plein staat een hele oude boom "de Hyppocrates plataan", die 2400 jaar geleden door Hyppocrates zou zijn geplant. de boom is echter 560 jaar oud en waarschijnlijk een afstammeling van de oorspronkelijke plataan


.
Dit zijn de ruïnes van de oude Angora: een markt en ontmoetingsplaats.
Deze kwamen bij de aardbeving van 1933 onder bouwwerken vandaan.


 Ook zijn er Romeinse ruïnes gevonden. De imposante ruïne is het Casa Romana met 26 kamers en drie zwembaden. De binnenplaatsen waren omzoomd door zuilen. Je ziet er mozaïeken en muren waren versierd met marmer. Op het terrein liggen ook thermale baden en een deel van een Romeinse weg.
Op zondag 14 september hebben we een deel van een Grieks Orthodoxe kerkdienst bij gewoond.
Heel bijzonder om dit mee te maken. Het bleek een Feestdag te zijn . 14 september is het feest van de Kruisverheffing.

Deze dag herinnert aan het kruis -waaraan Jezus gestorven is- dat gevonden zou zijn door de Helena, de moeder van keizer Constantijn, in een veld met het goddelijk geurende basilicum. De orthodoxe kerken versieren op deze dag het kruis met bosjes basilicum. 
Iedereen in de kerk had takken basilicum bij zich en legde dat neer bij het kruis. Achteraf hoorde we dit verhaal van het feest. Basilicum is voor de grieken daarom een heilig plantje. Aan het eind van de kerkdienst kregen we allemaal een paar takjes Basilicum mee .....voor de grieken een teken van vriendschap.

Je ziet de basilicum liggen op de tafel.

Ik heb geen miniaturen gevonden op Kos maar zeker door mijn ervaringen wat ik hier gezien heb,  inspiratie gekregen voor het inrichten van een Grieks huisje. Het maken van basilicum  hoort erbij , overal kwam je potten basilicum tegen en natuurlijk de Bougainville in vele kleuren,fel roze natuurlijk maar ook wit, oranje en paars.

En nu op naar RhodosGroetjes Helma


P.S.


Ik zat me gisteravond ineens te bedenken dat ik wel miniatuurtjes op Kos heb gevonden. Ik ben nog eens diep in mijn handtas gedoken die ik mee had met vakantie. En ja daar kwam wat te voorschijn:
Mooie steentjes in verschillende tinten, de meest platte die ik kon vinden. Ik dacht plat omdat je er dan nog iets op kon maken. Het groene steentje is niet groter als 5 mm.
5 opmerkingen:

 1. Thank you for sharing your beautiful photos of your trip Helma. I especially loved the photos of the interior of the Greek house.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helma, wat moet dát een prachtige reis zijn geweest, dankjewel om ons "mee te nemen" naar die zonnige Griekse eilanden ;). Ik ben er ook nog nooit geweest! Het moet heel bijzonder zijn geweest om in zo'n Grieks huisje te mogen rondkijken....
  Ik kijk al uit naar het volgende eiland, prachtig mooi!
  Heel fijn weekend gewenst. Groetjes, Ilona

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk verhaal Helma!
  Ik heb al eea van jou gehoord, 'life', maar het is heel leuk om dit te lezen en de zonovergoten foto's daar bij te zien..
  Ik herkende een paar punten . Jaren geleden was ik ook op Kos.
  Leuk!

  Groeten van Paula

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi land he, Griekenland? Ik zou er zo weer naartoe willen. Vooral opgravingen bekijken en bedenken hoe en vroeger leefde! Dan zie ik de Grieken en de Romeinen lopen et hun gewaden aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Helma, je verhaal is erg herkenbaar, wat een mooi land is het he, en zo'n rijke cultuur die door veel eeuwen gevormd is. Leuk je foto;s van je Griekse huisje, wel een beetje in museumachtige stijl, want ik mis de huidige inrichting van plastic stoelen en tafels een beetje.
  Ben benieuwd naar je volgende eiland!
  Groet, Thea

  BeantwoordenVerwijderen