Helena's Miniatures

Helena's Miniatures

donderdag 29 november 2012

Kerstkussentjes

De eerste kussentjes
Patchwork 1:12 | 28 December 2010 | 23:55:08
 
Het was al in het voorjaar dat het idee om iets met patchwork te gaan doen in mijn gedachten kwam. Dit kwam toen door de Hindelooperkijkkast waar in de bedsteden patchwork dekens horen. Je kunt jezelf het natuurlijk makkelijk maken en de mooi Sitze stoffen alleen doorstikken maar dat was eigenlijk niet wat mij zinde. Ik ben daarna mijzelf er wat meer in gaan verdiepen om wat patronen na te lezen   en met mensen er over te hebben. Ook een middagje Deventer was inspirerend en verhelderend wat voor mooie stofjes er wel niet te koop waren in een quiltwinkel.
In oktober moest er nagedacht worden over een Kerstswapje voor mijn vriendinnen van het Poppnhuisknutselgroepje en al gauw kwam het idee naar boven om toch iets met patchwork te gaan doen. Een goede oefening op het grotere werk voor de Hindelooperkijkkast. Ik kwam uiteindelijk uit bij een patroon uit de kerst DHN 2009 waarbij je van een blokje van een wandkleed ook een leuk kussentje   kon maken. Het patroon is van Els Greven en het is gemaakt met de Paperpiecingmethode.
Op een middag ben ik mijn stoffendoos gaan uitpluizen naar leuke stofjes die ik hierbij zou kunnen gebruiken...natuurlijk kijkend naar de kleuren van de kerst en kerstmotiefjes en waarvoor ze gebruikt moesten worden in het patroon. Wat mij die middag op viel was wat een verschil het ene stofje met het andere stofje maakte wat je zou gebruiken bij het kussentje. Een heel leuk en inspirerend werkje ...het uitzoeken van de goede stofjes. En ja toen moest ik het patroon op de tussenstof zien te krijgen...dat werd niet beschreven in de DHN. Ik dacht dat doe ik even maar dat had ik helemaal mis. Dus even de beurs van Arnhem afgewacht om even bij Cora's Cottage mijn licht op te steken. Dat gesprekje was zeer verhelderend en met de tussenstof die 1,5 week later arriveerde met de post heb ik een begin gemaakt met een kussentje. Het ging eigenlijk vanaf het begin erg goed en zonder fouten te maken mede door de goede beschrijving van Els Greven en het ruim uitknippen van de stofjes zoals zij beschreef in de DHN. Ik kreeg er zoveel plezier in dat ik er een serie van zes heb gemaakt. Er zijn in deze kussentjes twee stofjes van de Quiltwinkel uit Deventer gebruikt: de witgouden achtergrond en het stammetje waarbij ik precies het bruine gedeelte van het stofje gebruikte.
 
 

 
 
 
Vier kussentjes hebben op dit moment een goede bestemming gekregen , weg gegeven als kerstcadeautje. De andere twee kussentjes hebben een plekje in mijn kerstkraam gekregen. Het eerste patchwork kussentje wat ik gemaakt heb, heb ik in ieder geval zelf gehouden....toch wel leuk om het eerste resultaat te blijven zien!
 

1 opmerking:

 1. Eerdere reactie:
  Helma, leuk om te lezen hoe dit mini kussentje een heel project is geweest. Inmiddels heeft het kussentje bij mij een mooi plekje gekregen in mijn mini-vitrine, Ik moet mijn kerstkraam eerst een beetje herschikken voor het daar een definitieve plek gaat krijgen.
  Knap trouwens dat je het verschil in kussentjes kan zien, welke voor jou de eerste was, want ik zie het niet. Maar dat is logisch hè, als het uit je eigen hand komt.

  door: Thea van Hasselt
  thea65.punt.nl 2010-12-29 15:02:23

  BeantwoordenVerwijderen