Helena's Miniatures

Helena's Miniatures

zondag 25 november 2012

De Hinderlooper Kijkkamer Part 3

Het begin van de Hindelooper Kijkkast
Hindelooper Kijkkast | 09 April 2010 | 22:48:10
 
Eindelijk is het zover! Ik heb een begin gemaakt met de Hindelooper Kijkkast. Een grote wens van het afgelopen driekwart jaar is in vervulling gegaan. Misschien heb je het in eerdere logjes al wel gelezen hoe ik hier toe ben gekomen. Je kunt het eventueel nog een keer lezen onder Cadeautjes en Inspiratie.
Ik doe mee met een 4 daagse Workshop van 'Atelier Een op Twaalf" en ga in deze 4 dagen een grote deel van de Hindelooper Kijkkast maken. Een Workshop die voor mij net op het goede moment uit de lucht kwam vallen, het idee Hindelooper kijkkast en met begeleiding voor de afwerking zodat ik niet stilval bij het verven en behangen. De kijkkast wordt als kijkbak aangeleverd om in deze 4 workshopdagen op het gebied van afwerking en inrichting veel te kunnen doen. De workshopdagen zijn verdeeld over 4 dagen in April en de eerste helft van Mei.
De eerste workshopdag is achter de rug en ik ben met een hele mooie kijkkast "in stukjes" thuisgekomen. Er zit een prachtige wand bij met bedsteeopening en zelfs met deurtjes voor de bedstee. Een mooie pronkkast maakt de wand helemaal af. Ik kwam met een blij en voldaan gevoel thuis van deze lange eerste workshopdag....en met een kijkbak vol met onderdelen.

   
Al nieuwsgierig hoe het eruit komt te zien?
Er moet deze week hard gewerkt worden om alles in de grondverf te zetten . 
De eerste puzzel is al achter de rug ...hoe de achterwand met alle stukjes die erbij horen in elkaar moet worden gezet en gelijmd. Ik heb de kijkkast nu 2x in elkaar gezet en de tweede keer had ik alle stukjes hout op de goed plek zitten. Bij de derde keer in elkaar zetten wordt gelijk de Topspeed Houtlijm gebruikt.......
En dan even dromen hoe het gaat worden, welke meubeltjes ga ik er in doen, welke tegels komen aan de wand en welke kleuren voor de Hindelooper schilderkunst ga ik gebruiken.
Je ziet in de Kijkkast ook een popje liggen. Hier hebben we de eerste workshopdag aan gewerkt. Een Eurominipopje werd gestript en daarna aangekleed in Hindelooper Klederdracht. Hindeloopen heeft een van de oudste streekdrachten van Nederland, maar wordt al meer dan honderd jaar niet meer officieel gedragen.Het popje is bij mij nog niet helemaal aangekleed. Als precieze en langzame knutselaarster had ik dat ook niet verwacht. Thuis dit weekend nog maar even er verder aan werken want het is het erg leuk om er mee bezig te zijn.

 
  
Zoals je ziet zitten er veel geruite stofjes in de Hindelooper Klederdracht. Het is de gewoonte bij deze dracht dat er in iedergeval 4 verschillende ruiten worden gedragen. 
Het pronkstuk van de vrouwengarderobe is een lange openvallende jas, de Wentke, Deze jas  is meestal gemaakt van  gebloemde stoffen...Sitsen...geimporteerd door de Verenigde Oost Indische Compagnie (VOC) naar Europa in de 17e en18e eeuw. Op de foto is dit het gebloemde stofje op de achtergrond. Een kopie van een sits uit die tijd. De sits wordt afgewerkt met een bijpassend lanchetband.
De kleuren van de dracht bepalend de sociale status. De hoeveelheid blauw geeft de mate van rouw aan.Dus hoe meer rood des te minder rouw. De bruidsdracht was wit met rode bloemen. de Hindelooperdracht heeft ook een bijzonder hoofdtooi :"It wivehead".

 
    
Er mag voor deze ene keer even onder de rok worden gekeken om te laten zien uit hoeveel onderdelen deze klederdracht bestaat:
Onderbroek, Wollen kousen, Zwarte Schoenen( hier 1 met gesp en andere zonder.... dat wordt nog even zoeken) , een Rode Onderrok( officieel hoort er nog een onderrok bij), Zwarte Bovenrok, Voorspelder ( geruit stofje op de borst), een Zwarte mouwloze Oerlof met een veter erin geregen, Schort , de Wentke en een Omslagdoek. Als sluitstuk het Hoofdtooi met verschillende ondermutsen en Lokkesnoer ( een bandje met 1 pijpekrul aan elke kant van het hoofd  ) en uiteindelijk een geruite doek .Verder wordt er een tasje en "Prak" gedragen. Een" Prak" bestaat uit een haak waaraan een speldenkussen, pennenkoker en een schaar hangt. 
 

2 opmerkingen:

 1. Eerdere reactie:
  Nou, nou, wel heel veel lagen stof voor zo'n klein popje, geen wonder dat de vrouwen er zo gezet uitzagen...

  Ziet er leuk uit Helma, ben benieuwd naar de volgende foto's

  Groet

  door: Thea van Hasselt
  thea65.punt.nl 2010-04-11 20:58:47

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eerdere reactie:
  Hellepie wat een dracht, ben ik even bij dat ik dat niet aan hoef !!!!
  Ha ha maar wel leuk om zo'n popje daar mee aan te kleden, alle leuke
  ruitjes en ik ben zo benieuwd hoe straks de muts er uit ziet, brrr....moet
  er niet aan denken die op mijn hoofd te hebben.....maar ik kijk er naar uit
  Groetjes Hennie.

  door: hennie. 2010-06-03 14:12:21

  BeantwoordenVerwijderen