Helena's Miniatures

Helena's Miniatures

woensdag 12 december 2012

Jachtslot Sint-Hubertus

Inspiratie | 10 Augustus 2012 | 00:36:06
 
Deze zomer heb ik tijdens mijn vakantie de Hoge Veluwe bezocht .....een prachtige fietstocht gemaakt  en een rondleiding gehad in het Jachtslot Sint- Hubertus.
Jachtslot St Hubertus is in opdracht van Helene en Anton Kröller-Müller gebouwd  en diende als Buitenhuis/ Ontvangsthuis. Het werd in 1914 ontworpen door de bekende architect  Berlage . Berlage trok zich aan het eind van de bouw van St Hubertus terug omdat hij het niet eens was met de wijzigingen die de familie in zijn ontwerp  wilde aanbrengen....één van deze wijzigingen was een extra erker in de kamer van Helene Kröller-Müller waardoor volgens het principe van Berlage de symmetrie van het gebouw te niet werd gedaan . Henry van de Velde  nam de bouw van het jachtslot over. In 1920 was het gebouw klaar. 
 
 
 
 
 
Jachtslot St Hubertus is vernoemd naar de  patroonheilige van de jacht Hubertus van Luik. Het verhaal wil dat hij tijdens een jacht op een hert op het moment dat hij dit wil afschieten tussen het gewei van het hert een lichtend kruis zag en die hem vertelde om naar de bisschop van Maastricht te gaan. Hubertus volgde de bisschop van Maastricht op en verplaatste i.v.m. de  veiligheid de bisschopszetel naar Luik.
 
Dit verhaal vind je ook terug in het ontwerp van  het Jachtslot dat in de vorm van een hertengewei is gebouwd. Twee zijvleugels met een toren in het midden ...op de toren staat een kruis.
Ook in de glas en lood ramen boven de voordeur in de ontvangsthal wordt dit verhaal uitgebeeld.
 
Jachtslot Sint Hubertus is een prachtig voorbeeld van architectuur . Berlage heeft de hele inrichting ontworpen waaronder ook de gebruiksvoorwerpen. Berlage was  ook erg modern voor zijn tijd in zijn ontwerpen: zo zijn er hoogstaande technische snufjes voor die tijd te bewonderen zoals centrale verwarming( en dat in 1920!!!!),een centraalstofzuigsysteem, een centraal uurwerksysteem , een  elektrische lift en Pullman schuiframen.
Opvallend zijn de terugkomende vormen en het herhaalde materiaalgebruik zoals  bv de geglazuurde stenen .
Een kleine impressie van een paar vertrekken:
 
 
 
 
 
De eetkamer
 
 
 
 
 
De dressoir in de eetkamer
 
 
 

 
De Herenkamer/Bibliotheek
 
 
 
 
 
De openhaard in deze kamer.
 
 
 
 
 
Doorkijkje vanuit de kamer van Helene naar haar slaapkamer
 
 
 
 
 
Schilderij van Helene Kröller-Müller
 
 
 
 
 
Bureau van Helene in de bekende erker die zij wijzigde in het ontwerp van Berlage.
 
 
 
 
 
Theetafel in de kamer van Helene
 
 
 
 
 
 
De boekenkast in Helene's Kamer.
 
 
 
 
 
Jachtslot Sint-Hubertus vanaf de overzijde van de vijver.
 
Helene Kröller-Müller was zeer geïnteresseerd in kunst en begon dit in de loop der jaren te verzamelen Deze verzameling is sinds 1938 in het Kröller-Müller museum in het park de Hoge Veluwe ondergebracht.
 
Op dit moment heeft de Staat der Nederlanden het Jachtslot Sint-Hubertus in erfpacht en gebruikt het als verblijf voor gasten van de Staat .
 
In het najaar van 2012 wordt er een begin gemaakt met de renovatie van het Jachtslot en is het ongeveer 1,5 jaar niet geopend voor publiek.
 
 

1 opmerking:

  1. Helma, ik had je site gevonden op de iPad en begreep even niet wat de zo bekende fot van het jachtslot nu op je site deed..... Lees ik verder blijkt dat je gewoon lekker een rondleiding hebt gehad. Wat leuk, had ik moeten weten zeg! Mooie foto's trouwens. Groet, Thea
    door: 2012-08-10 20:37:54

    BeantwoordenVerwijderen