Helena's Miniatures

Helena's Miniatures

zondag 2 december 2012

Markthuisje Part 3

Dromen van een Snoepwinkeltje
Markthuisjes | 05 April 2011 | 14:51:05
 
Aankomende donderdag begint de workshop "Markthuisje" bij Atelier "Eenoptwaalf". Op 7 april gaan we de buitenkant bewerken en op 28 april nemen we de binnenkant onder handen. Voor mij een goede workshop omdat ik tegen het grove werk, schilderen en behangen opzie. Ik ben van plan om in dit huisje een snoepwinkeltje te maken. Zoals je misschien gelezen hebt heb ik afgelopen november al een mooi geveltje uitgezocht en sindsdien zijn er heel wat dromen en ideeën langs gekomen.
 
 
 
 
 
Al gauw was het duidelijk dat er zoveel ideeën waren dat ik aan  één   Markthuisje niet genoeg had.......dus het wordt nu een Marktstraatje met in ieder geval drie huisjes. Het bleek dat de meubeltjes van mijn toekomst hoedenwinkeltje in de Hoedendoos precies paste in het Markthuisje...het had zowaar hetzelfde grondoppervlak qua maatvoering. Een beslissing om meer huisjes te maken was dus gauw gemaakt.
 
 
 
 
 
 
Een snoepwinkeltje, een hoedenwinkeltje en een boekwinkeltje. Mijn zoons moesten er wel om lachen maar ja....soms hebben onze poppenhuisdromen voorrang en een verjaardagscadeau er van maken is een slim idee.   Dus zo gedacht en gedaan...het boekwinkeltje is mijn verjaardagscadeau deze zomer. Ieder huisje krijgt zijn eigen Hollandse geveltje waarvan ik pas enkele weken geleden nog het geveltje van het snoepwinkeltje hebt gewijzigd in een andere geveltje dan die ik in november had uitgekozen. Dat was voor mij ook even schrikken....maar ik kon met dit geveltje niet over mijn hart verkrijgen om het te gaan pleisteren en het oud te maken....dit geveltje vraagt voor mij een afwerking met steentjes en ornamenten. Het was een beeld waar ik niet vanaf was te brengen en plotseling was het idee geboren om de inhoud van de huisjes te verschuiven....nooit eerder overwogen de afgelopen maanden. Dus in het geveltje van november komt een chique Hoedenwinkeltje, in een klokgevel komt het snoepwinkeltje..ik ga deze bepleisteren en oud afwerken ....en in de trapgevel komt een boekwinkeltje.
 
Het zijn leuke thema's waarbij je elk seizoen ook hun eigen uitstraling kan geven. Wat ook mooi meegenomen is dat de Markthuisjes voorlopig nog niet klaar zijn en nog volop in beweging zullen zijn in de toekomst.
 
Omdat het ondiepe huisjes zijn moet er ook nagedacht worden over het straatgebeuren want de verkoop vindt deels buiten plaats...het is niet voor niets een Markthuisje! Boven de winkel is een verdieping met een schuin dak wat ingericht gaat worden binnen het thema van de beneden verdieping. De uitdaging is om de bovenverdieping van ieder huisje net even anders in te richten.
 
Dus veel werk aan de winkel.........!
 
Aankomende donderdag begin ik dus met het bewerken van de gevel van het snoepwinkeltje.
Het idee van het snoepwinkeltje is ontstaan omdat ik een workshop "Kersttoonbank" bij Els Vaal in oktober 2009 heb gevolgd.

Deze toonbank had nog nergens een plekje gekregen. De bedoeling is dan ook om het snoepwinkeltje in kersttijd te maken. Later kunnen de andere seizoenen (Pasen,zomer en herfst/Halloween) er bijgemaakt worden om zo steeds met de tijd van het jaar te kunnen wisselen.
 
De eerste ideeën van het inrichten zijn te zien op de volgende foto:
 
 
 
 
 
 
............dit was direct nadat ik het Markhuisje in November had gekregen.
 
Begin januari kwam er een leuke verrassing van Stineke ......de naambordjes "De Soete Inval" en "Helma's Boekwinkel" . De naam "de Soete Inval" was al heel gauw bedacht in November.
 
 
 
 
 
Zoals iedereen wel eens ervaren heeft hoe langer je over een project nadenkt des te meer ideeën er naar boven komen. Soms zijn het blijvende ideeën maar andere verdwijnen weer.
 
Begin februari heb ik mij er toe gezet de toonbank te schilderen want schilderen is wel een van mijn knelpunten.Het schuren was behoorlijk veel werk maar ik ben er achteraf wel tevreden over want het was best wel heel grof afgewerkt. Eigenlijk moet het nog een derde verfbad overheen ...maar dan kan altijd later nog een keer.Ondertussen had ik bij Adrie v.d. Helm van "de Kleine Pimpelmees" stroopsoldaatjes besteld en een enkele leuke lolly. Toen dat binnenkwam moest het natuurlijk gelijk even neergezet worden........ja leuk wordt het!
 
 

   

Enthousiast over de geschilderde toonbank heb ik gelijk de snoepbakjes gemaakt en in dezelfde kleur van de toonbank geschilderd. Daarna heb ik ze voorzien van een kleurig kerst lint en de toonbank van een koord in kerstkleuren.....zo krijg je echt de kerstsfeer te pakken!
 
 
 
 
 
Natuurlijk ook nog even kijken hoe het in het Markthuisje staat.......
 
 
 
 
 
 
........waar eigenlijk na een paar dagen toch duidelijk werd dat de rode kleur wel erg nadrukkelijk aanwezig was. Hier moest nog goed over nagedacht worden!
 
In snoepbakjes hoort snoepgoed dus heb ik toen een begin gemaakt om het eerste snoepgoed zelf te maken. Wijnballen , een ware traktatie op de kleuterschool,waar iedereen na het uitdelen met een dikke hamsterwang in de klas zat. De koetjesrepen, die wij thuis zondags bij de thee kregen, en de Haagse Hopjes.Ondanks dat ik de loupe bij het maken van de Hopjes heb gebruikt blijft dit en heel lastig karweitje....vandaar dat er ook nog niet veel zijn gemaakt. We houden het er voorlopig maar op dat de snoepwinkel wacht op een nieuwe bestelling Haagse Hopjes.
 
 
 


Ondertussen was ik de bovenverdieping al in gedachten aan het inrichten met dat mooie rolbureau uit P en M 24. Het leek me leuk deze op de achterwand te plaatsen van de 1e verdieping waar iemand dan de administratie zat bij te werken van al het snoep wat er beneden in de snoepwinkel doorging. Maar helemaal tevreden was ik er niet over en het was niet echt een makkelijk bureau om te maken voor iemand die nog niet veel meubels zelf heeft gemaakt.Het zou waarschijnlijk ook heel massief en statisch overkomen op het kleine grondoppervlak. Er waren al heel wat foto's van bureaus voorbij gekomen tussen Stineke en mij totdat er een bureau begin Maart voorbij kwam die ik eigenlijk al bij voorbaat had uitgesloten omdat ik dit bureau ook al in een ander project gebruikte ...en ja mijn gevoel zei dat het niet leuk was weer dat zelfde bureau in het Markthuisje te zetten. Maar deze gaf op de foto toch wel een heel leuk sfeertje aan het geheel en het paste qua hoogte ook goed onder de schuine kap. Hierdoor kwam er ook wat meer speling voor ander opstellingen van de meubeltjes.

   
Het bureautje werd de volgende dag er bij gezocht en het is sindsdien niet meer van zijn plaats geweest...dit was dus de goede keus! Verder heb ik toen wat meubelstukjes uitgeprobeerd en zo ontstond dit tafereeltje ( Nella en Wil zullen wel wat bekende items tegenkomen)
 
Begin Maart werd ook de beneden verdieping nog weer anders: de toonbank en het lade- kastje zijn nu van plaats veranderd en er is een deur naar "het achterhuis" neer gezet.
Dit geeft het Markthuisje veel meer diepte. Het ladekastje wordt mogelijk nog vervangen door een wat lager kastje.
 
Nog even een totaalplaatje want dit wordt echt heel leuk!
 
 
 

   

Net voor de beurs in Rijswijk kwam de ingeving om de inhoud van het Markthuisje toch naar de Klokgevel te verhuizen omdat ik dit beter bij de uitstraling van het huisje vond passen. Het was even schrikken voor mij en anderen maar ik ben er nu helemaal tevreden mee. Achteraf heb ik al die tijd lopen zoeken naar de goed uitstraling maar mijn gevoel kon het niet vinden omdat ik een bepaald type huisje voor me had waar ik helemaal weg van was en dat beeld klopte niet met een ouderwets snoepwinkeltje.....was ik even blij dat ik nog twee andere geveltjes gereserveerd had!
 
Met de aankopen van de beurs in Rijswijk begon het echt als een snoepwinkeltje eruit te zien. Op de eerste verdieping gaat het tafereeltje steeds meer leven. Een huiskamer waar de moeder de administratie van de winkel bijhoudt en een spelend kind op de achtergrond. Omdat het thema van de snoepwinkel kerst is heb ik hier ook wat kerstitems neergezet.
Beneden in de snoepwinkel heeft "een meid"zijn intrede gedaan, die uit een van mijn lade te voorschijn kwam ,om de eigenaresse van de winkel bij te staan.
 
 
 
 
 
De Poppenhuisshow in Arnhem was veertien dagen later en ik had een bestelling van snoeppotjes lopen bij de glasblazer Leo Reijnders die ik dan tijdens de show zou ophalen bij hem. Het snoepgoed zou dan gelijk als het gemaakt werd   een plekje daarin kunnen krijgen.
Dertig glazen potjes in drie verschillende hoogtes....ik ben benieuwd of ik ze allemaal gevuld krijg.
 
 
 
 
 
Ondertussen was het eind Maart geworden en daarom de hoogste tijd voor de Knutsel van de Maand van het Poppenhuiskladblog....deze keer in teken van het snoepwinkeltje....twee snoepstaven for a Boy or a Girl.
 
Dit was zo leuk om te maken dus de volgende dag hiermee verder gegaan maar nu in Kerstsfeer.
 
 
 
 
 
Nu   ik toch met de Discoballetjes bezig was heb ik gelijk een paar snoeppotjes gevuld. Zie je het al voor je.....elk balletje met een pincet in het potje doen: Groene erwten, Mandarijnen en Lemon tumtum en Rood Witjes de tegenhanger van Zwart Witjes. De Koetjesrepen heb ik er even voor de variatie bij gezet en de Hartjes had ik al gekocht bij " de Kleine Pimpelmees" in Rijswijk. 
 
 


 
Dit afgelopen weekend heb ik mijn Fimodoos naar beneden gehaald en mijn zwarte fimoklei aangebroken voor de Zwartjes voor de Zwart Witjes en ook voor de Dropballen..... de pepermuntballen komen hier nog doorheen maar die moeten nog gemaakt worden.
Verder de zouten Ruiten met een Z erop gemaakt, Muntdrop en Roldrop met het gekleurde balletje in het midden.....voor mij een zeer aantrekkelijk snoepje vroeger. In een hoger snoeppotje de bekende harde Dropstaafjes waar je heerlijk op kan zuigen en zoals het hoort verpakt in plastic zodat je het halverwege weer in kan pakken. Ik heb ook nog wat meer   kleur in de snoeppotten aangebracht door halve Sinasappel- en Ciroenschijfjes toe te voegen. gemaakt van gekochte canes....heerlijk waren deze schijfjes bij de thee tijdens en visite bij mijn Opa en Oma. Nu ik groter, ouder en wijzer ben zijn ze wel heel erg zoet. De grote roze harten heb ik voor de variatie erbij gemaakt, ook van een gekochte cane. Van het restje zwarte Fimo heb ik nog wat grote ruiten gemaakt om ze te verpakken als Nogatblokken ( zie 2e rij op de foto).En als laatste ben ik bezig geweest met de minirolletjes King Pepermunt....deze waren veel spannender vroeger om mee naar de kerk te nemen dan de twee grote losse pepermunten. Alleen wil je nu niet weten wat de inhoud is in   1:12!


 

En nu is bijna de buitenkant aan de beurt tijdens de komende workshop. Er zullen nog wat dingen gaan veranderen na de workshopdag zoals het toevoegen van een dakkapel, een zijraampje een ander kastje voor het ladekastje....en misschien nog wel meer. Het buitengebeuren is nog in een pril stadium. Ik ben bezig om een kauwgomballenautomaat te maken maar verder moet het nog uitgewerkt worden.

In ieder geval wil ik proberen om voor de workshopdag de grutterskast in de verf te hebben zodat ik een goede indruk krijg hoe dit geverfd staat   tegen de achterwand. Het band en het koord worden waarschijnlijk vervangen ....het wordt te rood en te chique voor een ouderwets snoepwinkeltje. Ik denk nu aan een groen geblokt lint ...maar jammer genoeg nu even niet voorradig in mijn woonplaats. De kerstsfeer moet ik dan in het winkeltje brengen door wat meer met rood af te werken,,,snoepgoed, lintjes , versiering maar dit gaat vast goed komen. Ook een meubelstukje van de bovenverdieping wil ik nog kleuren om een goed indruk te krijgen.


Dus nog steeds werk aan de winkel

Bij het zien van de onderstaande foto die ik gemaakt had van het gekochte muisje moest ik ineens denken aan een kinderliedje
  
Zagen zagen wie de wiede wagen
Helma kwam thuis om een snoepje t e vragen
moeder was niet thuis,
vader was niet thuis
Piep zei de muis in het voorhuis!

 
wordt   vervolgd.......  


19 opmerkingen:

 1. Eerdere reactie:
  Goh Helma....wat ziet het er al leuk uit. En wat een verhaal ook over de geveltjes. Maar ik begrijp dat het nu helemaal goed komt. Wat een gepriegel om al dat snoep te maken. Knap hoor. Het lijkt op de foto´s net echt. Je zou zo je tanden erin zetten.

  Groetjes
  Sjoukje

  door: maisondupompier
  maisondupompier.punt.nl 2011-04-05 15:58:03

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eerdere reactie:
  Ziet er mooi uit, ik vind het knap gemaakt, maar je hebt nog plannen genoeg in ieder geval! Ik zou wel een snoepje lusten, haha! Groetjes, Jolinda.
  door: jolinda2000
  jolinda2000.punt.nl 2011-04-05 16:07:10

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eerdere reactie:
  mooi verhaal over het ontstaan van je droomwinkeltje.

  knap gemaakt je snoepgoed en wat zal het gezellig zijn als je winkeltje helemaal vol staat.

  heel leuk project!!!

  groetjes van Erica

  door: minihobby
  minihobby.punt.nl 2011-04-05 16:09:02

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eerdere reactie:
  Leuk om dit verhaal te lezen en ik vind de inhoud er al heel leuk uitzien.
  Die glazen potjes staan toch wel heel erg leuk zo op die toonbank en nu heb ik zo'n zin in zoute ruiten (wij noemen dat zoute lappen).Ik wens je veel plezier bij de workshop.

  Groetjes van Jolande

  door: minifantasy
  minifantasy.punt.nl 2011-04-05 16:16:22

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Eerdere reactie:
  Jeetje Helma je bent wat van plan. En zoooo veel nog te doen.
  mooie potten heb je gekocht

  Groetjes ellen

  door: ellen3
  ellen3.punt.nl 2011-04-05 16:17:35

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Eerdere reactie:
  Je snoep ziet er heel echt uit Helma, erg mooi gemaakt! En je hele verhaal is leuk, kun je hier geen boekje van maken en in je boekwinkeltje leggen? Leuk voor later!
  Veel plezier op de workshop!
  gr. Kootje

  door: inemini
  inemini.punt.nl 2011-04-05 16:37:46

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Eerdere reactie:
  Wat een leuk verhaal Helma!!!
  Leuk hoe je beschrijft dat er "leven"inkomt :
  en nog leuker dat je dat ook kunt zien!
  Wat een geweldige hoeveelheid snoepgoed heb je al!
  Lekker veel ook wat jeugdherinneringen oproept:
  De juffrouw in het snoepwinkeltje uit mijn jeugd had ook nog zo'n grote schaal met gevarieerde heerlijkheden op de toonbank waar je uit kon kiezen als je een stuiver had.........
  [allemaal waarschijnlijk lekker beduimeld want je bedacht je nog weleens ].

  Bedankt voor de mooie foto's en het leuke verhaal!

  Groetjes,Wil

  [leuk dat bekende spulletjes zo'n mooi onderkomen hebben gevonden!]

  door: minidesign
  minidesign.punt.nl 2011-04-05 16:55:49

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Eerdere reactie:
  Wil, je zet me aan het denken nu kan ik me dat ook herinneren...de mooie grote glazen pot die ik cadeau kreeg van Leo ( een eenmalig exeplaar) is daar een hele mooie pot voor....dus wordt vervolgd als er meer snoepgoed is gemaakt.

  groetjes helma


  door: helma58
  helma58.punt.nl 2011-04-05 17:05:36

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Eerdere reactie:
  Misschien ook nog een ideetje........
  van Melle [toffee] had vroeger zulke prachtige blikken.........


  Groetjes,Wil

  door: minidesign
  minidesign.punt.nl 2011-04-05 17:20:43

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Eerdere reactie:
  en waar kreeg je nou toch ook al weer filmsterrenplaatjes bij........???

  door: minidesign
  minidesign.punt.nl 2011-04-05 17:36:51

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Eerdere reactie:
  Wat een ontzettend leuk verslag,..... Helma.
  Dat lijkt me leuk z'n straatje met winkeltjes.

  En die snoepjes zien er zo echt uit.
  Prachtig gemaakt allemaal.

  gr, CL.

  door: Clari
  clarimini.punt.nl 2011-04-05 17:48:46

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Eerdere reactie:
  Wil bedoel je deze kauwgum
  http://home.wanadoo.nl/ml.kauwgom/film.html

  Ik kan me meer herinneren de Bazookakauwgom met een strip erin.
  Mooie verpakkingen ook hierboven..ik heb er nog een van Haagse hopjes vandaar de aanschaf van de blikjes

  groetjes helma

  door: helma58
  helma58.punt.nl 2011-04-05 20:54:21

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Eerdere reactie:
  Ben benieuwd naar het vervolg van de Haagse Hopjes!

  Groetjes,Wil


  P.S.Ken je de prachtige ode aan het H.H.:
  ....nog Haagser dan de ooievaar,
  Couperus, Binnenhof en Lange Poten
  de witte wikkel zit hem als gegoten
  het is de trots der ware Hagenaar......

  P.S.P.S.
  hoe de kauwgom eruit zag ben ik kwijt maar Doris Day was toen het einde....

  door: minidesign
  minidesign.punt.nl 2011-04-05 21:15:14

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Eerdere reactie:
  Helemaal leuk dit verhaal Helma! de filmsterren of zanger of zangeres plaatjes waar Wil het over heeft heb ik nog steeds,achterop de plaatjes zijn danspassen beschreven van foxtrot tot rock en roll.
  Ik kan nergens ontdekken waar we die plaatjes bij kregen,wel herrinner ik me nog dat we ook een poosje luciferdoosjes hadden met bekende filmsterren of uit de muziek wereld.

  Van mijn vader kreeg ik op zaterdagmiddag een duppie waar ik een stuiver van mocht versnoepen ,de ene keer kocht ik lekker zout en de andere keer werd het een stroopsoldaatje.

  Dank je wel Helma de herrinnering blijft en dat is mooi!


  door: nalladris
  nalladris.punt.nl 2011-04-05 22:29:26

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Eerdere reactie:
  Helma
  Een fantastisch mooi verhaal geworden zo het hele verloop achter elkaar.
  Je kunt donderdag zo aan de slag. Leuk!
  Thea


  door: Thea van Hasselt
  thea65.punt.nl 2011-04-06 01:07:08

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Eerdere reactie:
  Helma wat een leuk verhaal is het geworden. En een leuk project trouwens. Je snoepwinkeltje ziet er al leuk uit.

  door: minifreubels
  minifreubels.punt.nl 2011-04-06 08:31:31

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Eerdere reactie:
  leuk verhaal Helma, geweldig om zo je gedachtengang te kunnen volgen

  En je snoepwinkel wordt al heel erg mooi!!!

  door: margrietvanderzee
  margrietvanderzee.punt.nl 2011-04-06 11:22:57

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Eerdere reactie:
  Wow, wat een verhaal. Het wordt al heel wat. Die potten raken al vol, dus dat zal wel lukken om ze allemaal vol te krijgen. Ik ben benieuwd naar het eindresultaat. Je bent al goed op weg.
  Groetjes, Nienke.

  door: woudaswondertjes
  woudaswondertjes.punt.nl 2011-04-06 12:07:43

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Eerdere reactie:
  Wat leuk Helma, dat ziet er al goed uit. Mooie potten ook zeg, ik snap dat je die graag wilde aanschaffen, ben benieuwd hoe het engels drop erin staat. Leuk trouwens die markthuisjes. Succes verder, ik blijf je volgen!

  door: suzanne
  www.minisuuz.come2me.nl 2011-04-12 16:27:28

  BeantwoordenVerwijderen